wie & wat?

Ik heb dus stage gelopen bij warme bakker Klaas Hartog. mijn stagebegeleider heette peter-klaas Hartog, maar degene die mij het meeste heeft begeleid was Martijn. zij werken dus in een ambachtelijke bakker in Spakenburg. om bakker te worden kun je een MBO opleiding doen. Ik heb gezocht of er ook HBO opleidingen zijn maar die kan ik niet vinden

.

profielen?

als je zeker weet dat je bakker wilt worden en je zit in de mavo dat kan je het beste het profiel 'horeca bakkerij en recreatie.' maar als je in de havo zit is het iets lastiger. als je zou moeten kiezen zou ik EM of NG, omdat je bij EM ook veel economie krijgt en dat zou handig zijn als je zelf een bakkerij wilt beginnen. NG is iets wiskundiger dan EM en dat is handig voor recepten bijvoorbeeld.

 

vaardigheden?

voor dit beroep is het handig dat je het niet erg vind om vroeg op te staan, ook moet je creatief zijn en een harde werker zijn omdat je in de ochtend alles gebakken moet hebben voor dat alle klanten binnen komen. als je geen ochtendmens bent raad ik je dit beroep niet aan. ik moest namelijk om 5:00 bij de bakkerij zijn en beginnen.

 

welke sector?

een bakker hoort bij de secundaire sector. in de secundaire sector bewerken mensen de producten uit de primaire sector ( bijv. boeren). de bakker heeft bijv. graan nodig voor zijn brood en een boer verbouwd graan.

 

waarom bij een bakker?

waarom heb ik eigenlijk deze stage gekozen? ik heb gekozen om het bij een bakker te doen omdat ik eigenlijk al van kleins af aan zei dat dit is wat ik wilde worden. natuurlijk zei ik toen ook dat ik dat ging doen in Frankrijk :) als je op de basisschool zit dan moest je altijd aan ongeveer het einde van het jaar een paar vragen invullen en dat kwam dan in je kwaliteiten map, dat is een map met allemaal informatie over jouw. en elk jaar moet je er een stukje in schrijven over wat je wilt worden, welke vakken je het leukste vindt enz.. in groep 4 zei ik in mijn kwaliteiten map dat ik bakker wilde worden. dat verlangen was de afgelopen jaren iets minder geworden, dus wilde ik zien hoe het nou echt was om in een bakkerij te werken. op bijv. heel Holland bakt ziet het er misschien wel allemaal heel leuk uit en alles maar je weet nooit wat de realiteit is als je echt moet gaan werken. dat is waarom ik graag bij een bakkerij wilde werken. 

 

 

 

 

 


het beroep:

het beroep bakker is vrij breed er zijn veel dingen die je kunt doen. je hebt dus verschillende dingen te doen : je moet inpakken, brood bakken, decoreren en dus vroeg opstaan. ook heb je veel verschillende soorten bakkers:

  • ambachtelijke bakkers; zelfstandige bakker
  • bake -off; bakkerij in grote warenhuizen 
  • banketbakker; pateserie 
  • broodbakker; brood producten
  • koude bakker; alleen verkoop punt ( er wordt geen brood gebakken op die plaats alleen verkocht )
  • industriele bakker; een bedrijf dat op grote schaal producten produceert.

 

opleiding 

in het beroep bakker zijn best veel opleidingen en dan ook heel veel verschillend je hebt dan brood, gebak en zelfs oliebollen opleiding! zo heb je heel veel verschillende soorten om uit te kiezen. als je niet wat je precies wilt doen als Bakker dan kun je ook een algemene bakkers opleiding doen, dan krijg je dus in principe van alles een beetje.


Maak jouw eigen website met JouwWeb